TORNA A SZOBI IDŐSEK OTTHONÁBAN

2018. december 13-án Szikriszt Márta gyógytornászunk a szobi Idősek Otthonában elvégezte az általános mozgásszervi állapotfelmérést, majd azt követően, szintén ezen a napon meg is kezdte az Egy kicsi mozgás mindenkinek kell! című programunkat.

A program lényege, hogy gyógytornászunk megmutassa az idős embereknek, hogy naponta miért, mennyi ideig és milyen gyakorlatokat szükséges elvégezniük, hiszen a csekély fizikai tréning is csökkenti a cardiovascularis események rizikóját.

Az idősek körében csekély a rendszeresen mozgó, fizikailag aktív személyek aránya. A mozgás hiánya pedig az idős korban is növeli – mégpedig már rövid idő alatt – az érrendszeri események előfordulását. A fizikai inaktivitás, organikus következményei mellett, rontja a pszichés funkciókat, növeli az időskori szellemi leépülést.

A csoportos torna 8 alkalommal került megtartásra. Az intézményben élők nagy lelkesedéssel fogadták az esetenként játékkal tarkított tornát. Gyógytornászunk az adott korosztálynak megfelelően, a mozgásszervi felmérés eredményeit figyelembe véve állította össze a feladatokat: alsó- és felső végtag gyakorlatok, koordinációs feladatok, tartásjavítás, s végül egy kis játék labdával.

A 3. torna alkalmával az otthonban élők már várták az alkalmat, megismerték a gyógytornászt, tudták miért van ott. Kezében a labdát látva már tudták, hogy ismét mozogni fognak.

Az első 3 alkalmat követően megismerhették az idősek a feladatok nehézségét, jellegét. A 4. alkalomra már ráéreztek arra, hogy a ritmusos ismétlések, a közös munka még többet hoz ki belőlük. Figyelmüket könnyebben le lehetett kötni, mint az első alkalommal.

A 6. alkalommal a csoporttorna résztvevőinek fizikai állapota megengedte, hogy álló feladatokat is végezzenek. A tartásjavító, felső végtagot kondicionáló gyakorlatokat követően így az egyensúly fejlesztése is hangsúlyt kapott. Járáskép javító feladatok, s a medencét körülvevő, az alsó végtag mozgásait kivitelező izmok átmozgatása is az óra részét képezte. Labdajátékkal egybekötött egyszerű memóriajáték kombinációja zárta le a 6. alkalmat kognitív funkciók megébresztése, illetve szinten tartásáért.

A csoporttornák során sok feladatot megismertek az otthon lakói, voltak alapfeladatok, melyek mindig részét képezték az órának, ezek a bemelegítő, tartásjavító, alsó-, felső végtagot átmozgató gyakorlatok.

Akinek a mindennapokban eszébe jut a foglalkozás, esetleg el is végez egy-két feladatot, már többet tett az egészségéért, mint korábban.

Köszönjük a részvételt és a lelkesedést!

Gyógytornászunk hamarosan a Bernecebaráti és a kemencei idősek otthonában kezdi meg a csoportos tornát.