“KULISSZÁK MÖGÖTT”

A Szobi EFI működése óta néhány programjáról folyamatosan beszámolunk itt az oldalunkon, a Szobi Hírnökben és a települési önkormányzatok internetes csatornáin keresztül. De mégis vannak olyan programjaink, amit nem lát a nyilvánosság, nem tud róla, ahogy talán még arról sem, hogy miért is jött létre a Szobi EFI és mi a programjainak a célja. Most ezt szeretnénk bemutatni.

A Szobi EFI elsődleges feladata a prevenció, azaz a megelőzés. Mit is jelent ez? Programjainkon keresztül igyekszünk a Szobi járás területén lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosoknak (az óvodáskortól egészen az idős korig) az egészséges életmódot, életmódváltást, betegségmegelőzést és az egészségfejlesztést bemutatni, bevonni a lakosságot, segítséget nyújtani.

Tisztázni szükséges, hogy a Szobi EFI nem végez gyógyító tevékenységet, nem tud korábbi időpontot kérni egy vizsgálatra, de ezzel szemben segíteni tud abban, hogy programjain keresztül, különböző szakemberek bevonásával megelőzhető legyen egy-egy betegség, vagy akár kezelhetőbb legyen már egy meglévő betegség. De mindehhez Önnek is tennie kell!

Mit kell tennie? A lenti elérhetőségek bármelyikén vegye fel velünk a kapcsolatot, érdeklődjön programjainkról, mondja el, hogy miben kér/vár segítséget a Szobi EFI-től, milyen panasza, esetleg már meglévő betegsége van, és mi segítünk. Hogyan tudunk segíteni? Bevonjuk a megfelelő programjainkba és szakembereinken keresztül – amennyiben szükséges – tovább irányítjuk a megfelelő helyre, kezelésre. Végigolvasva, most biztosan megfogalmazódik a következő kérdés: milyen programjai vannak a Szobi EFI-nek, hol, mikor és kiknek tartja azokat?

Nagyon sokféle programmal rendelkezünk, így itt most nehéz lenne felsorolni azokat, de jelenleg szerkesztés alatt áll a Szobi EFI-ről és programjairól egy kiadvány, amit igyekszünk minél előbb befejezni, publikálni és megismertetni a lakossággal.

De most térjünk rá, melyek azok a programok, melyeket a “nyilvánosság” nem lát:

Április 3. napjától heti két alkalommal elindítottuk az 5 év feletti óvodásoknak az úszásoktatást. Egyszerre 20 főt tudunk szállítani az oktatásra. Egy gyermeknek mindezt 6 alkalommal tudjuk biztosítani. Eddig Bernecebarátiból, Kemencéről, Vámosmikoláról szállítottuk be a gyermekeket, nekik a 6 alkalmas úszás befejeződött. Jelenleg Nagybörzsönyből, Letkésről és Szobról járnak a gyerekek. Ennek a csoportnak e hét pénteken szintén befejeződik a 6 alkalmas oktatás. És megyünk tovább, hisz vár ránk a többi óvoda, majd azt követően a kisiskoláskorú gyermekek is.

Életet menthetsz! c. programunk Szobon kívül már Kismaroson, Márianosztrán is megtartásra került és e hét pénteken mentőápolónk Kóspallagra is ellátogat.

Testképzavarok- Kövérnek, vékonynak látom magam! c. programunkról: A modern élet úgy tűnik, nagy hangsúlyt helyez testünkre: szinte elvárás megfelelni a kor ízlésének megfelelő testideálnak. A reklámok, a tévé, a filmek tökéletes testű emberek látványával bombáznak. Természetes, hogy a saját testünkkel is többet foglalkozunk, s szinte észrevétlenül önbecsülésünk mércéje lesz. Ezáltal megváltozhatnak a testünkkel kapcsolatos élményeink is, a modern élettel járó
megbetegedések, így az anorexia, a bulimia, a
falásrohamokkal járó túlevés, és az egyéb testképzavarok száma nő. Amikor már kialakult egy ilyen állapot, sokszor nagyon nehéz visszatérni a kiegyensúlyozott
életvitelre, újra elfogadni, szeretni saját testünket. Ez az előadás azokat az állapotokat, betegségeket
mutatja be, ahova el lehet jutni, ha nem figyelünk oda saját magunkra és környezetünkre, illetve
felhívja a betegségek kialakulására hajlamosító tényezőkre a figyelmet. A programot pszichiáter tartja. Eddig a nagymarosi általános iskola felső tagozatosainak került megtartásra a program. E hét pénteken a szobi gimnáziumba járó gyermekek részére igyekszünk segítséget, megelőzést nyújtani.

“Lelkünk titkai!” – kamaszkori, társkapcsolati, kudarc feldolgozási problémák kezelése. A járásban található felső tagozatosok számára kerül megtartásra. Már jártunk Szokolyán, Verőcén, Bernecebarátiban, Nagymaroson és Kismaroson. A bátrabb gyermekek számos kérdést tesznek fel szakembereinknek, érdekli őket az előadás.

A dohányzásról és az alkoholfogyasztás veszélyeiről is hallhatnak előadást a felső tagozatos gyerekek. Kérdőív segítségével anonim felmérést végeztünk és a legkimagaslóbb eredmények alapján a limitált alkalomszámra való tekintettel néhány iskolába tartunk előadást. A program ütemezése jelenleg egyeztetés alatt áll, hamarosan érkezünk.

Munkahelyi szűréseink is zajlanak, igény szerint az adott munkahelyre mi elmegyünk, nem kell még ezért utazni sem.

Így mindennapos feladata a Szobi EFI-nek a tervezés, szervezés, egyeztetés, majd azt követően a megvalósítás, annak érdekében, hogy minden korosztályt elérjünk a programjainkkal, hogy tenni tudjunk az Önök egészségéért!

Elérhetőségeink:
Szobi Egészségfejlesztési Iroda 
Cím: 2628 Szob, Szent Imre u. 12. 
Telefonszám: 27/570-690 29-es mellék 
E-mail cím: efi.iroda@szob.hu
Facebook: https://www.facebook.com/efiszob/